Θεραπευτική άσκηση

Το παγκόσμιο κίνημα «EXERCISE IS MEDICINE» (ΕΙΜ) , «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ» υποστηρίζει με επιστημονικά δεδομένα ότι η άσκηση είναι ένα μέσο όχι μόνο πρόληψης, αλλά και θεραπείας πολλών παθήσεων καρδιαγγειακών, μεταβολικών, νευρολογικών και φυσικά μυοσκελετικών. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε το 2007 από το Αμερικάνικο Κολέγιο Αθλητικής Ιατρικής (ACSM) και ενθαρρύνει τους γιατρούς  να συμπεριλάβουν τη σωματική δραστηριότητα στο σχεδιασμό των θεραπευτικών σχεδίων και να παραπέμπουν τους ασθενείς σε προγράμματα άσκησης που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και σε εξειδικευμένους επαγγελματίες άσκησης.


Μυοσκελετικές παθήσεις και άσκηση

Μυοσκελετικές παθήσεις

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η πολύωρη καθιστική στάση μπροστά σε υπολογιστή, η παχυσαρκία και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν σαν αποτέλεσμα μυϊκές ανισορροπίες οι οποίες προκαλούν πόνους σε μέση, πλάτη, αυχένα, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος. Μέσω της γυμναστικής μπορούμε να βελτιώσουμε τη στάση μας και τα παραπάνω συμπτώματα να μειωθούν έως και να εξαφανιστούν. Οι διάφοροι πόνοι πέρα από τη λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να οφείλονται σε μυοσκελετικές παθήσεις όπως σκολίωση, κύφωση ή κάποια κήλη στη σπονδυλική στήλη. Η άσκηση σε αυτές τις περιπτώσεις έχει εξίσου καλά αποτελέσματα βελτιώνοντας σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μείωση του πόνου.


Καδριαγγειακές Μεταβολικές παθήσεις και άσκηση

Καρδιαγγειακές / Μεταβολικές παθήσεις

Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θνησιμότητας της σύγχρονης εποχής, ήταν απαραίτητο να γίνουν έρευνες για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Σύμφωνα με το European Heart Journal (2016) η άσκηση μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 20-30% σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αλλά και σε καρδιαγγειακούς ασθενείς. Είναι πλέον ευρέως γνωστή η θετική επίδραση της άσκησης σε πολλούς παράγοντες κινδύνου. Συγκεκριμένα μειώνει την αρτηριακή πίεση, ρίχνει τους δείκτες LDL χοληστερίνης, VLDL και αυξάνει την HDL, βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα, ενώ συμβάλλει και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους περιορίζοντας την παχυσαρκία.


Άσκηση και νευρολογικές παθήσεις

Νευρολογικές παθήσεις

Πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική παράλυση, άνοια, Πάρκινσον είναι μόνο μερικά από τα νευρολογικά νοσήματα τα οποία προκαλούν σοβαρά κινητικά προβλήματα στα οποία η άσκηση μπορεί να παρέχει εξαιρετικά οφέλη. Μείωση της σπαστικότητας, βελτίωση κινητικότητας, νευρομυικού συντονισμού και ισορροπίας, μυϊκή ενδυνάμωση, βελτίωση στάσης σώματος και αύξηση της καρδιαγγειακής ικανότητας είναι μόνο κάποια από αυτά. Όλα με κύριο στόχο τόσο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή όσο και τη βελτίωση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησής του.


Άσκηση και καρκίνος

Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες και είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου. Οι καρκινοπαθείς σπάνια ξεκινούν την άσκηση αφού νοσήσουν, ενώ σύμφωνα με ειδικούς τις περισσότερες φορές μειώνουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της κόπωσης που εμφανίζεται με τις χημειοθεραπείες. Επιστημονικά, όμως, έχει αποδειχτεί ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα βελτιώνουν τη δύναμη, την αντοχή και φυσικά την ψυχολογία τους. Κάποιες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας , όπως την κόπωση και τις ναυτίες, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα ζωής. Φυσικά η άσκηση δρα και προληπτικά μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.


Άσκηση και εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη

Τα θετικά αποτελέσματα της γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ευρέως γνωστά. Σύμφωνα με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) η συστηματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη κύησης, την αύξηση του βάρους της εγκυμονούσας και του εμβρύου (πέραν του φυσιολογικού), μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης και τα συμπτώματα οσφυαλγίας, την ακράτεια ούρων και τη διάρκεια των οδυνών του τοκετού, διατηρεί τα επίπεδα της φυσικής κατάστασης καθώς επίσης μειώνει και τη διαδικασία ανάνηψης με συντομότερη επιστροφή της μητέρας στις καθημερινές δραστηριότητες μετά τον τοκετό. Η άσκηση θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.


Διαβάστε εδώ τι είναι, σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει το personal training.