Contrology – Οι βασικές αρχές του Pilates

Το Pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που δυναμώνει και τονώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση σώματος και χαρίζει ευλυγισία και ισορροπία. Η όλη φιλοσοφία του εστιάζει όχι μόνο στην άσκηση του σώματος αλλά και του μυαλού, έτσι ώστε να συνεργάζονται με στόχο τον απόλυτο έλεγχο.

Η μέθοδος πήρε το όνομά της από τον εμπνευστή της Joseph Pilates. Ο Pilates ξεκίνησε να αναπτύσσει τη μέθοδο του στις αρχές της δεκαετίας του 1900. Πάσχοντας ο ίδιος από άσθμα και ραχίτιδα και θέλοντας να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση άρχισε να μελετά ανατομία ενώ παράλληλα δοκίμασε διάφορα αθλήματα και τρόπους άσκησης μέχρι να καταλήξει στο πρόγραμμά του.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη φυλακή και εφάρμοσε το ασκησιολόγιό του στους συγκρατούμενούς του καταφέρνοντας να τους κρατήσει υγιείς κατά τη διάρκεια της θανατηφόρου γρίπης του 1918. Αργότερα ονόμασε αυτό το πρόγραμμα “Contrology” δηλαδή “Τέχνη του ελέγχου” θέλοντας να τονίσει την ανάγκη επιβολής του μυαλού στους μυς με στόχο τη σωστή καθοδήγηση και τον απόλυτο έλεγχο. Ο Pilates πίστευε στη δύναμη που έχει το μυαλό να ελέγχει το σώμα και τα επόμενα χρόνια το απέδειξε μέσα από πολλές έρευνες.

Με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη της επιστήμης η μέθοδος έχει τροποποιηθεί και έχει εξελιχθεί αρκετά. Το κλασικό ασκησιολόγιο περιλαμβάνει αυστηρά 34 ασκήσεις οι οποίες αναφέρονται στο βιβλίο “Return to life” που έγραψε ο ίδιος το 1945. Σε οποιοδήποτε ασκησιολόγιο όμως και αν εφαρμοστούν μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι βασικές αρχές του Pilates:
Η αυτοσυγκέντρωση

Ο Pilates πίστευε στη δύναμη που έχει το μυαλό να ελέγχει το σώμα. Αυτό για να συμβεί χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση. Κάθε φορά που εκτελούμε μια άσκηση πρέπει να καταλαβαίνουμε αν την εκτελούμε σωστά, να είμαστε συγκεντρωμένοι, να νιώθουμε το σώμα,  ποιους μυς ενεργοποιούμε και πόσο, αλλά και να καταλαβαίνουμε ποια είναι η αίσθηση που έχουμε στην περιοχή που γυμνάζουμε. 

Η αναπνοή

Όπως αναφέρει ο Pilates στο βιβλίο του η αναπνοή είναι η πρώτη πράξη της ζωής και η τελευταία. Για να αναπνέουμε σωστά πρέπει η εισπνοή και η εκπνοή να είναι πλήρεις και σε κάθε εκπνοή να προσπαθούμε να αποβάλουμε κάθε μόριο μολυσμένου αέρα με τον ίδιο τρόπο που στραγγίζουμε ένα βρεγμένο πανί. Αυτό εμπλουτίζει το αίμα με το πολύ σημαντικό για τη ζωή οξυγόνο. Επίσης η πλήρης αναπνοή βοηθά στην καλύτερη ενεργοποίηση των μυών. Η συνεχής και συνειδητή εξάσκηση της αναπνοής θα γίνει μετά από καιρό αυτόματη. Η αύξηση του οξυγόνου στο αίμα λόγω της σωστής αναπνοής μπορεί να προκαλέσει μια ελαφριά ζαλάδα κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό καθώς έχουμε μάθει η αναπνοή μας να είναι ρηχή με αποτέλεσμα να μην παίρνουμε αρκετό οξυγόνο. Η αίσθηση της ζαλάδας θα φύγει μετά από μερικές ημέρες εξάσκησης.

Το κέντρο του σώματος – powerhouse

Οι ασκήσεις Pilates έχουν όλες ένα βασικό χαρακτηριστικό, ξεκινάνε πρώτα απ’ όλα από την ενεργοποίηση του κορμού και τη σταθεροποίηση της περιοχής αυτής. Το κέντρο του σώματος, το powerhouse όπως το ονόμαζε ο Pilates, είναι το κέντρο παραγωγής όλης της δύναμης. Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο του σώματος καθώς είναι αυτό που βοηθά στην ισορροπία, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε, να κινηθούμε και να αναπνεύσουμε, ενώ παράλληλα περιβάλλει και προστατεύει όλα τα ζωτικά όργανα. Ένα αδύναμο κέντρο του σώματος σημαίνει αυτόματα ένα αδύναμο και ασθενικό σώμα. Για αυτό το ασκησιολόγιο του Pilates είναι σχεδιασμένο ιδανικά για να γυμνάζει αυτήν την περιοχή με κάθε τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις. 

Ο έλεγχος

Ο έλεγχος ίσως είναι η πιο βασική αρχή στο Pilates καθώς μόνο όταν εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις μπορούμε να πάρουμε όλα τα οφέλη τους. Ελέγχουμε και αξιολογούμε συνεχώς την κίνησή μας σε κάθε επανάληψη. Η κάθε άσκηση πρέπει να γίνετε πλήρως ελεγχόμενα καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βεβαιωθούμε πως δεν θα υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Η ακρίβεια

Η κάθε κίνηση, η κάθε αναπνοή στο Pilates έχει σκοπό και λόγο ύπαρξης. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ακολουθούμε επακριβώς τις οδηγίες αλλιώς μπορεί να μην επωφεληθούμε. Δίνουμε σημασία στη σωστή εκτέλεση και όχι στον αριθμό επαναλήψεων. 

Η ροή

Ο Pilates επηρεασμένος από τη ρευστότητα που έχουν οι κινήσεις των ζώων θεώρησε πως είναι σημαντικό να εντάξει τη ροή της κίνησης στη μέθοδό του. Η μία κίνηση διαδέχεται την επόμενη ομαλά και δεν υπάρχουν διακοπές και άγαρμπες κινήσεις.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε τις βασικές αρχές να τις κατανοήσουμε και να τις κάνουμε κτήμα μας εφαρμόζοντάς τες όχι μόνο κάθε φορά που ασκούμαστε αλλά και στην καθημερινότητα μας.

Παρακολουθήστε κι άλλα βίντεο σαν αυτό εδώ!

Διαβάστε επίσης: Οστεοπόρωση και άσκηση

Contrology – Οι βασικές αρχές του Pilates
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!